Foto’s restauratie

Op foto 1 ziet u de wel zo bekende Zaanse klok in een niet gerestaureerde staat.

Deze klant had de wens dat ook de buitenkant van de klok geheel gerestaureerd zou worden.

Foto 1

Op foto 2 het resultaat.

Alle ornamenten zijn hoog gepolijst, de wijzerplaat opnieuw verzilverd en kettingen en gewichten zijn als nieuw. Ook aan het houtwerk is aandacht besteed en netjes in de was gezet.

Deze klant was zeer tevreden en erg blij met de klok waarvan natuurlijk ook het uurwerk in orde is gemaakt. Persoonlijk vind ik een gerestaureerde buitenkant van een Zaanse klok ontzettend mooi.

Foto 2

Foto 3, 4, 5 en 6.

Het restaureren van een Franse Comtoise. Deze klant wilde zowel het uurwerk alsook de buitenkant gerestaureerd hebben. Zie de foto’s van het resultaat. De een vind het prachtig al dat glimmende en de ander weer niet.

Het valt mij vaak op dat vooral klanten met een wat moderne interieur vaak kiezen om ook de buitenkant door mij te laten restaureren. Al met al een behoorlijke metamorfose!

Foto 7 en 8.

Op foto 7 ziet u een uurwerk van een regulateur geheel versleten en behoorlijk vies. Dit uurwerk heeft jaren lang zonder tussentijds onderhoud gelopen en is op een gegeven moment stil gaan staan. Foto 8 is inderdaad hetzelfde uurwerk alleen dan nadat het uurwerk door mij onder handen is genomen.

Ik kan er erg van genieten om er weer iets prachtigs van te maken.

Foto 9, 10 en 11

Hier ben in bezig om nieuwe lagers in de uurwerk platen (platina) te monteren. De lagers waren erg versleten en het uurwerk behoefde nieuwe lagers hetgeen wij verbussen noemen. Verbussen is een erg nauwkeurig en tijdrovend werk.

Op foto 10 ziet u gemarkeerd met een rode stift de nieuwe lagers zitten. Op foto 11 zit het geheel weer in elkaar en kan weer vele jaren mee.

Foto 12

Hier ziet u het uurwerk van een Friese staartklok, geheel gereviseerd. Dit zijn klokken van honderden jaren oud. Ik werk altijd met veel plezier aan dat soort uurwerken.

Foto 13

Op foto 13 zien wij een uurwerk van een franse pendule. Hier is goed te zien dat het uurwerk erg smerig en vuil is. Dit word weer een mooie klus.

Foto 14

Op foto 14 zien we het gehele uurwerk gedemonteerd. Dan pas zie je hoeveel onderdelen zo’n klein uurwerk bevat.

Foto 15

Op foto 15 is het uurwerk weer blinkend schoon. Alle onderdelen zijn in een polijstmachine getrommeld en komen er dan fantastisch mooi uit.
Er zijn ook nieuwe lagers geplaatst en ook een veer was aan vervanging toe. Al met al is het weer een prachtig uurwerk geworden.